Vi kallar det Hävstångsledarskap -
små beteenden med STOR betydelse
För arbetsgrupper, team, ledningsgrupper eller projektgrupper som vill bygga en plattform för samarbete.
Ni utforskar och prövar på hävstångsbeteenden som hjälper er att skapa tillit och nå resultat.
För er som har en verksamhetsplan och vill ringa in vad som är allra viktigast att göra – och hur alla kan bidra - för att nå resultat. För er som är inne i en förändringsprocess och behöver göra en beteenderesa. För er som infört eller kommer att införa ett nytt digitalt system och står inför beteendeförändringar.
Vi identifierar vilka hävstångsbeteenden som har störst effekt och hur de avgörande beteendeförflyttningarna ska åstadkommas. Vi hjälps åt att undanröja hinder och hitta drivkrafter som håller i längden.
För er som vill lyfta blicken och komma överens om vad som ska prioriteras och varför. För er som vill kraftsamla i en och samma riktning. För er som vill gå tillbaka till det stora ”Varför?” och tydliggöra allas bidrag till helheten.
Oavsett om ni redan har en tydlig riktning eller behöver finslipa den – vi guidar er i processen och säkrar viktiga parametrar.
Vi utgår från era behov idag och planerar ett upplägg där progressen kan följas och återkopplas.
Vi har samarbetat med ledare i 20 år och sett hur små förändringar ledarskapet ger stora effekter både på arbetsklimat och prestation. I boken hittar du massor av exempel, konkreta tips och övningar inom fem olika nyckelområden.
Lägg märke till när du vill ta upp brister eller uppmärksamma något du är missnöjd med.
Var uppmärksam när du svarar på ett mail, ger respons på ett förslag eller ser något som kan förbättras
Träna dig på att se det andra gör som du uppskattar.
Summera vad du sett innan lunch varje dag. Är det någon du vill uppmärksamma?
Leta medvetet upp beteenden som är i rätt riktning även om det finns mycket att utveckla. Beskriv tydligt det du sett.
Utforska genom att ställa frågan: Vad var du mest nöjd med?
Tillisskapande Workshop - du hittar svar på dina frågor här nedanför
Experter som beter sig självsäkert har inte har mer rätt i sak - ändå uppfattar vi dem som mer trovärdiga. Det visar exempelvis en studie som över tjugo års tid låtit 284 experter göra förutsägelser (länk till summering av boken nedan).
Vi människor bedömer andras uttalanden utifrån hur innehållet förs fram i form av små verbala och icke-verbala beteenden. Ur ledarperspektiv får det här två tydliga konsekvenser:
1. Hur bedömer du andra? Risken är stor att känslan får styra - bestäm dig för om det är okej eller om du ska koppla på "smarthjärnan" genom att checka av fakta och släppa in andra perspektiv.
2. Hur för du fram egna budskap? Använd en del av förberedelsetiden till att träna på beteenden som stärker trovärdigheten. Det är fullt möjligt för alla! Det kan räcka med att fila på en inledande mening som lockar till lyssnande eller att spela in dig själv ett par minuter på mobilen.
Coachar, utbildar och tränar ledare. Processleder förändring. Alltid med beteendeförändring i fokus för att nå resultat.
Coachar, utbildar och tränar ledare. Oavsett om du är linjechef, koordinerar arbetsgrupper, leder andra ledare eller ingår i ledningsgrupper. Syftet är att att skapa resultat genom beteendeförändringar som blir av.
Jag vill verkligen rekommendera boken "hävstångsledarskap", en lättläst bok med enkla och handfasta tips om hur man når resultat i sitt ledarskap med hjälp av relativt små beteendeförändringar. Bokens kapitel avslutas med övningar som fungerar i den stora och lilla organisationen men även på hemmaplan. Särskilt bra och användbart är kapitlet som berör korrigerande feedback och tydlighet, här finns det verkligen något för alla.
Boken innehåller verkligen som utlovat små beteenden som kan göra stor skillnad. Underhållande och trevlig att läsa, men fast förankrad i modern forskning, och generös med vardagliga exempel och övningar för den som vill utveckla sig som ledare. Chefer och andra som arbetar med ledarutveckling kommer ha stor glädje av den, både för att förbättra sina relationer och sina resultat.
En sak jag verkligen tyckte om med boken var att den på ett lättsamt sätt ger en rik och nyanserad bild av hur samspelet mellan oss människor fungerar och hur vi påverkar varandra (medvetet eller omedvetet).
Boken är oerhört träffsäker och som chef känner jag igen mig i många exempel. Jag uppskattar särskilt de många beskrivande och tydliga exempel från olika branscher och situationer. Det gör att boken blir intressant och lättsam samtidigt som jag kan se att jag med små justeringar kan göra betydande förbättringar i min kommunikation. Jag ser att jag direkt kan få användning av flera ”hävstångsbeteenden” i mitt ledarskap, exempelvis detta med att förbereda formuleringar för att få önskad effekt hos mina medarbetare eller hos högre chefer. Eller avsnittet om spelregler och hur det på ett enkelt sätt kan förbättra möten, även digitala. Så bra!
Boken känns så lätthanterlig och jag vet redan nu att jag kommer vilja gå tillbaka och slå upp saker.
Vi ville skriva en bok med verktyg och exempel som beskriver hur ledare kan göra och säga i viktiga vardagssituationer.
Vår förhoppning är att det ska kännas som om vi har en dialog med varandra genom boken.
Hävstångsledarskap 2020